n1wzAdy

Jak and Daxter 3 - PS2comment_here


Titel: Jak and Daxter 3
Utvecklare
: Naughty Dog
Format: PS2
Genre:
Action/Plattform
Releasedatum: 26 November 2004
Svårighetsgrad:
Normal
Spenderad tid:
12timmar, 45min
Snitt betyg internationellt:
85.42 % gamerankings.com


Jak och Daxter leker Mad Max i del III. Ödemarker, vapenbestyckade bilar och banditer. Let´s rock!

Det har hänt mycket sedan den stora festen som tog plats vid slutet utav Jak 2. Jak och Daxter är inte längre hyllade som några hjältar och ödemarken har blivit deras nya hem. Då de blivit förvisade dit på livstid (snällt värre). Och Haven City´s gator har blivit invaderade utav Metal Heads. Staden har kort sagt blivit ett enda stort slagfält.

Vilket är anledningen till att Jak och daxter blivit utkastade mitt ute i ödemarken, folk tror nämligen att det som hänt i Haven City är deras fel.  Den som är bad guy denna gången är count Vegar (givetvis så pratar han med brittisk accent, som alla ondingar gör), det var han som såg till att Jak och Daxter fick ta skulden för allt som hände i Haven city. Vegar har även en dödlig fascination för allt som rör krafterna kring precursors och dom underliga varelserna vid namn dark makers.

Givetvis så har Vegar fått storhetsvansinne och riskerar att förstöra hela universum, minst typ.

 


Kontrollerna har blivit lite bättre än smidigare Jak 3. Och som vanligt så gäller det att välja vapen efter situation.

Så det börjar inget vidare för våra vänner precis. Men öknen är och blir deras nya hem (tills vidare). Just när det ser som mörkast ut för Jak och hans lurviga lilla vän, då dom ligger inför döden i den bränn heta solen. Så finner en grupp öken vandrar dom och för de till staden Spargus (en riktig ökenhåla, med diverse otrevliga karaktärer).

Dom tas till kungen utav Spargus (en ganska så skrönig typ), vid namn Damas. Som förklarar läget väldigt kort och exakt för Jak & Daxter. Att ute i ödemarken finns det inga regler, bara de starka överlever. Och för att våra vänner inte ska bli utkastade till den stekhetta och farliga öknen igen.

Så måste dom bevisa att dom är värdiga att få stanna kvar (att dom kan vara till nytta).


Damas (till vänster) är kung över staden Spargus. Det är jungelns lag som gäller. Den med pengar och vapen, är den som bestämmer och sätter reglerna.

Det blir lite Mad Max 3 över det hela om jag säger så. För nu ska Jak och Daxter få slåss om sin överlevnad, inför en massa åskådare. På en colosseum liknande arena. Det första man kommer att lägga märke till är att hälsosystemet inte är den samma som tidigare.

Man tål fler träffar än tidigare. Resten känner vi igen sedan förut. Kontrollerna är nästan identiska (men en aning förfiningar), stridssystemet är ganska snarlikt den i Jak 2 (med några nya finesser) men spelkänslan är ny. Det känns nytt och färskt på så vis att spelet i sin helhet inte känns linjärt.

Om vi går in på gamla bekanta, så kommer man att träffa på en del karaktärer som medverkat genom serien. Där bland Keira (mekaniker tjejen), gammel gubben Samos (som har ett träd på sitt huvud), Tess (Daxters tjej), Ashelin (Jak´s tjej) och rebel ledaren Torn.


Stora delar utav Jak 3 består utav racing och uppdrag via diverse olika fordon. Inget negativt, det är precis tvärtom.

Precis som I Jak 2 så är Jak 3 uppdragsbaserat. Fast denna gången är det en ännu större variation i uppdragen, då uppdragsgivarna är ännu fler till antalet, och utav olika karaktär. Jag har inga exakta siffror, men det är säkert runt 40% utav spelet som utspelar sig i öknen (resten utspelar sig i väldigt skilda miljöer och omgivningar).

Men det är faktist inte så trist som det låter. Låt mig få förklara varför. När man väl vunnit Damos förtroende (kungen/ledaren utav Spargus) så får man tillgång till stadens fordons garage. Givetvis så får man börja med ett riktigt sunkigt fordon. Men man kommer att få tillgång till roligare, farligare och tyngre fordon längre fram.

Man kommer givetvis inte bara att färdas runt per fot och hjul. Man kan även rida på någon slags fågel liknande varelse och få tillgång till min favorit, hoverboarden.Glöm allt vad laserdome. This Is the real thing baby.
Den här bossen hör till en utav de svettigaste partierna i hela spelet.

Man hade nog inte kunnat tro att det skulle vara en sån pass grym spelkänsla i racning momentena. Men det är det, så det var väl antagligen därför Naughty Dog bestämde sig för att göra Jak-X racing också. Det är en salig blandning utav spel genrer, influenser och inspirations källor i Jak 3.

Jag kan pricka av bland annat Fallout och Mad Max (för öken temat grejen), Terminator (mördar robotar), Star Wars (finns en sekvens där man flyger ett skepp och ska skjuta sönder en massa kanoner), War of the worlds (vill inte spoila något), The virus och prince of persia för alla dom akrobatiska rörelserna man kommer att få utföra.

Den klassiska Jak humor är givetvis intakt, och Daxter är aldrig sen med att kommentera och dumförklara allt och alla. Något som är helt nytt är äns inventory och att man kan få olika sorters skydd. Och vapen frossan är givetvis tillbaks, med 12 olika vapen och 2 olika sorters uppgraderingar för varje bössa.

Det finns även mängder med saker att låsa upp (där bland Hero mode, nya fordon m.m.) för den som kan finna alla dom 600 precursors äggen, som ligger utspritt över hela spelet.

 


Här går det undan vill jag lova. Allt handlar om reflexer och att memorera alla hinder osv. För att inte gå en säker död till mötes.

Även denna gången så spelar Jak´s mörka krafter (dark eco) en viktig roll. Men den har fått en motpart, nämligen light eco. Det ger Jak ännu fler möjligheter att påverka sina odds i stridenshetta eller att kunna ta sig till platser som annars var onåbara. Med light eco så kan Jak bland annat få vingar som en ängel och flyga, och sakta ner tiden (tänk bullit time så är du nära).

Man kommer att vandra runt i öknen på diverse olika uppdrag och mellan Spargus och Haven city. Utforskar glädjen är dock större denna gången, då kan man kan åka runt med flera olika sorters fordon.

Jag har hunnit med att slagits emot en jätte robot spindel, spelat en hacking version utav pacman, stoppat en war of the worlds liknande invasion vid en strand och blivit jagad utav målsökande missiler. Jak 3 är allt vad man kunnat förvänta sig utav en värdig uppföljare, och mer där till.

Plus

+ Massiva bossfighter
+ Olika vapen och uppgraderingar i mängder
+ Gott om körbara fordon, och hoverboarden gör comeback!
+ Sjukt mycket hemligheter och saker att låsa upp
+ Jak och daxter i topp form
+ Dark och light eco krafter

Minus
-
lättare och mindre än tvåan
-
Alla kommer nog inte att uppskatta racing bitarna
- En del buggar


Handling/story: 8.5 /10
En helt klart mindre förutsägbar handling denna gången, plus att den vänder och vrider på sig flera gånger från början till slut. Med en och annan tvist dessutom.

Spelkänsla:  9.0/10
När man sitter bakom ratten på ett riktigt vidunder till racingbil och spränger saker i luften eller när man slås mot jätte robot spindlar. Då kan man snacka om spelkänsla.

Grafik: 9.1/10
Ganska jämn likt med Jak 2, men animationerna och detaljerna är lite snyggare gjorda och utformade.

Ljud/Musik  8.2/10
Lite bättre än tvåan måste jag ialla fall påstå ändå.

Kontroll: 9.3/10
En förbättring sedan sist måste jag påstå. En näst intill perfekt kontroll styrning och kamera har blivit ännu bättre.

Livslängd: 8.4/10
Med tanke på att del III både är mindre och betydligt lättare än Jak 2 så blir också livslängden lidande utav det. En tröst är dock att man har kul så länge spelet varar.

Totalt: 52.5/60
Jak 3 innehåller i stort sätt alla dom ingredisenser som gjorde ettan och tvåan bra. Och så är del III krydat med en hel del annat också. Naughty Dog har lyckats med det omöjliga, att höja serien yttliggare ett snäpp. I min mening så är Jak 3 det bästa spelet i serien så här långt. Jag menar, spelet innehåller allt som vi älskar med Jak + racing + colosseum fighter + hetsiga action strider. I love it!

 

 

/Robin
Gaming Ground Sverige

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy