n1wzAdy

Rayman 1 - PS1comment_here


Title: Rayman
Utvecklare:
Ubisoft
Format:
PS1
Genre: Action/plattform
Releasedatum: 1 september 1995
Svårighetsgrad: Normal
Spenderad tid:
20timmar+
Snitt betyg internationellt:
75% Gamerankings (WOOT!)


Kartan över Rayman´s värld. Det är många platser att besöka och bossar att spö, innan mötet med Mr Dark.

Nu ska jag ta upp en riktig gammal PS1 plattforms klassiker.  Huvudkaraktären (och våran hjälte) är en lemlös filur med blont hår, hans namn är Rayman. Det är en rätt intressant bakgrunds historia bakom hur jag kom i kontakt med spelet (som i övrigt var mitt allra första PS1 spel).

Kommer inte ihåg exakt årtal men det var INNAN PS1 maskinen släpptes i Europa. Jag vet inte om jag var först med att spela på en PS1 i Sverige, men jag var säkerligen först med att spela Rayman på en Japan importerad PS1 maskin i min stad ialla fall.


Det må se trevligt och vackert ut på bilden. Men under rayman väntar döden, i form utav vatten.

När väl jag satte mig framför maskinen med handkontrollen i handen och fick se vilka fantastiska färger och former Rayman kunde måla upp, så tappade jag hakan i golvet. Men om vi återgår till idag och i nutid. När jag återspelat Rayman igen på nytt. Så är/var det lika magiskt som då. Charmen har inte avtagit med åren.


I Raymans värld så spelar instrumenten dig, bokstavligen och ordagrant.


Man presenteras för Rayman direkt i spelets inledande intro. Där presentatören (en magiker) och folket i Raymans värld vädjar om hans hjälp. Det ligger till på så vis att Mr dark (The bad guy) stulit ett kristalbolls liknade objekt (Great Protoon) och besegrat den goda elvan Bertilla.

Det hela resulterade i att några figurer som kallar sig för ”Electoons” (som tidigare svävat kring Protoonen) farit all världens väg över hela Raymans värld.


Minsta lilla fel timning från din sida och du är sååå rökt.

Men dom små figurerna som trillat ner lite varstans i världen har inte gått säkra särskilt länge. Då Mr dark´s hantlangare fångat in dom och placerat dom i stora stålburar (man får till och med se hur de gråter i intro filmen, när dom skakar galler). Det är Raymans jobb att frige ge alla electoonerna  och att återta det som Mr dark stulit. För att återställa balansen och freden i världen igen.


Det går undan på sina ställen, så det gäller att hänga med i matchen.

Men det blir inget lätt uppdrag att frige dom alla från sina burar. Då dom är utplacerade precis över allt i dom 6 olika världarna som finns i spelet. Allt ifrån djupa junglar, godis landskap till bergskedjor. Somliga burar är inte äns direkt synliga för det mänskliga ögat heller, då de kan vara väl gömda.

I början av spelet har man inga krafter alls och man tål inte många träffar innan man dör. Men man får nya krafter och mer liv ju längre man kommer i äventyret. Elvan Bertilla kommer vid ett X antal tillfällen att förse än med nya krafter och färdigheter. Dom krafter man har i början av spelet är att man kan skicka iväg sin näve på fiender (Raymans attack), dock är attacken ännu svag och räckviden är begränsad.


Ännu en bug gör entré i ett spel *trumvirvel*

Som spelare så kan man vara glad för att det finns sparningspunkter (i from av träskyltar) och att det finns ställen man kan samla på sig extra gubbar. Samt att när man fått ihop tillräckligt många runda klot så kan man låsa diverse olika minispel (så att man förhoppningsvis kan få fler extra liv), genom att betala en magiker (man får även 1st extra liv när man fått ihop 100st utav dom) .

Det kommer att gå åt många extra gubbar innan man avancerar ett steg i spelet vill jag lova. Få plattforms spel som jag spelat har fått mig att kasta dosan i soffan/sängen i ren frustration.

Rayman är inte ett förlåtande spel, din timing måste vara exakt och perfekt. Allt ifrån hopp till attacker. Annars resulterar det garanterat i ett förlorat liv.  Fienderna och bossarna är verkligen fantasifulla och utmanande. Allt ifrån stora mygg, operasångare till jägare med hov.

Rayman kanske ser till ytan ut att vara ett barnspel. Men låt er inte luras. Svårighetsgraden är maxad men spelkänslan och underhållningsvärdet är högt för den som vägrar att ge sig.

Plus
+
Charmig grafik
+
Hela 6 olika världar att avnjuta
+
Musiken är ett kapitel för sig. Helt makalöst vackert för öronen att höra.
+
Ett väldigt välbalanserat plattforms spel, trots sin relativt höga svårighetsgrad

Minus
-
Svårighetsgraden kan få en del att ge upp innan man når slutet
-
Inte mycket hemligheter, bonusar, extra godis
-
Lågt omspelningsvärde
-
Slutet

Handling/story:
7.0/10
Rädda sina vänner och ta sig ända fram till Mr Dark. Mer än så är det inte. Men det är en väldigt charmig och fin fyllning istället som fyller i det som handlingen inte gör.


Spelkänsla: 8.6/10
För att ha fått stämpeln som ett ”barnspel” så har det ruskigt svettiga och svåra partier ibland. Men det är väldigt sköna vibbar man får medans man spelar. Härliga miljöer och bra bandesign, samt underhållande karaktärer och klockren musik.

Grafik: 8.8/10
Kanske ett utav dom vackraste plattforms spelen som någonsin gjort. Hela spelet ser ut att vara handmålat i dom charmigaste färger man kan tänka sig.

Ljud/Musik  9.2/10
Ljuva toner och ljuva melodier, som smälter som choklad i munnen. Väldigt upplyftande musik i övrigt.

Kontroll: 8.4/10
Jag skulle vilja påstå att dom är solida som stål. Men samtidigt så kan dom ibland upplevas som sega. Vet inte om det berodde på att min handkontroll var dryg, men så kändes det för mig.

Livslängd: 8.0/10
I sin helhet så är inte Rayman jätte stort. Men med tanke på den rätt så höga svårighetsgraden. Så tar det sin lilla tid att nå ända fram till Mr Dark. Men något direkt omspelningsvärde är det inte tal om.

Totalt: 50/60
Det är inte bara Mario, Banjo, Sonic och Jak & Daxter som kan briljera storartat och med stil. Rayman var utan tvekan Sony´s och PS1ans maskot under 90talet. Och det var inte utan anledning att det vart så. Rayman är både ett charmigt, roligt och underhållande plattforms spel.  Dom minus som finns är svårighetsgraden, att det inte finns något större omspelningsvärde och att Rayman inte är något större spel.

 



/Robin
Gaming Ground Sverige
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy