n1wzAdy

Rayman 2 - PS1comment_here


Titel: Rayman 2 – The great escape
Utvecklare:
Ubisoft
Format:
PS1
Genre:
Plattform/action
Releasedatum:
29 Oktober 1999
Svårighetsgrad:
Normal
Spenderad tid:
20 timmar +
Snitt betyg internationellt:
92.85% gamerankings.com


Ninjor är coola och pirater lika så. Så en ninja pirat är väl super coolt antar jag?


Vår hjälte Rayman vaknar upp i en stålbur på ett flygande piratskepp och han har blivit strippad på alla sina krafter. Det är så äventyret startar i Rayman 2 och det ser inget vidare ut för Rayman och hans vänner.  Det är Robotpirater som fångat rayman och tusentals andra varelser och håller dom fångna ombord på deras piratskepp.


Snacka om att Globox kom i grevens tid. Rayman hade nästan givit upp hoppet sitt.

Som om det inte vore illa nog så har även robotpiraterna intagit Rayman´s värld (The Glade of dreams) och förstört kärnan som håller ihop världen.

Det var det som gjorde att Rayman vart av med sina krafter och möjlig gjorde hans tillfångatagande. Precis när man tror att allt är över för Rayman och hans kompisar så kommer hans gamle polare Globox till hans undsättning.

In the nickel of time, så att säga.

 


Ett utav spelets svåraste banor och moment. Vid rör du något så är du rökt.

Globox ger Rayman en liten gnutta utav hans krafter tillbaks (som han fått via älvan Ly). Men det var tillräckligt för att möjliggöra Rayman och Globox flykt från piratskeppet. Efter en något misslyckad landning mitt ute i jungeln så kvicknar Rayman till och märker att hans vän Globox kommit på vilovägar. Nu startar äventyret och man får ta kontrollen över Rayman.

 


En lavatålig frukt. Det är inget man ser varje dag inte.  Rayman är dock bara säker så länge som han håller sig på den.


Till skillnad från första spelet så kan man nu rotera kameran precis som man behagar (det är dock inte alltid det funkar så bra då saker kan komma att hamna i vägen + buggar på det) och det är en helt frivärld som man kan utforska. Efter en mindre introduktion från älvan Ly hur kontrollerna funkar osv så får man veta att man måste samla ihop 800 lums (som krävs för att öppna förseglade dörrar till nya områden) för att kunna rädda världen.

Rayman måste även finna fyra magiska masker för att kunna väcka världs anden Polokus, som mer eller mindre är deras (och världens) sista hopp.


Mer än en gång så kommer man att få racea emot elvan Ly. Rinner tiden ut så får man snällt börja om.


Till en början så kommer nog de flesta att tycka att Rayman 2 är barnsligt enkelt (svårighetsgraden skruvas upp först efter halva spelet) och att det går som på räls. Då man har en relativt stor life bar och oändligt med extra gubbar och det finns liv och sparningspunkter nästan över allt.

Fienderna är inte så jätte svåra heller, samma sak med bossarna (med undantag för sista bossen Razorbeard som jag faktist fick köra om hela två gånger för att klara av). Det känns som om Rayman 2 är mer riktat till en yngre publik om jag ska vara helt ärlig. Alla beståndsdelarna som gör ett bra spel finns där, men det är på tok för enkelt.

 


Det är relativt gott om sidospår för andra spel lägen i Rayman 2. Som här, rena hinderbanan.

Miljöerna och karaktärerna i Rayman 2 är riktigt mysiga och charmiga. Ta bara dom underliga små varelserna  ”The teensies”. Som bråkar om vem det egentligen är som är kung över alla teensisis. Dom löser det hela genom att bolla kungakronan mellan varandra i tur ordning längre fram i spelet.

Musiken gör sitt för spelet men det är inte av samma höga klass som i första spelet och röstskådespelarna anser jag ha gjort ett riktigt dåligt jobb. Bandesignen där emot är riktigt kreativ och välgjord. När man väl står öga mot öga i den slutliga striden med Razorbeard och man slutligen vunnit. Så känns det lite snopet hur pass lätt och kort Rayman 2 verkligen är.

En klen tröst är att ett demo för Rayman 2 (hur spelet var tänkt att se ut och vara ifrån början) låses upp när man samlat in 90% av alla lums i världen. Hela demot ser precis ut som första Rayman, men det är grymt svårt i jämnförelse med vanliga Rayman 2.


Plus
+ Väldigt underhållande
+ Frikamera som dessutom går att rotera
+ Grym grafik och kreativa miljöer
+ Ninja pirater
+ Skön humor

Minus
-
Way to easy
-
Ett på tok för kort äventyr
- Rätt usla röstskådespelare

Handling/story: 7.2/10
Rayman är till en början fast på ett piratskepp och måste sedan samla ihop 800 Lums (magiska svärer) och hitta 4masker, samt spöa på en ond piratrobot chef vid namn Razorbeard. Kort sagt, rädda sina vänner och rädda världen. Inte mycket nytt under solen.

Spelkänsla:  8.9/10
Övergången från 2D  till äkta 3D är ett jätte kliv. Men Rayman 2 klarar det galant. Det är kul att spela men det är inte riktigt som man är van att se Rayman. Det känns som om det saknas något.

Grafik:  9.0/10
För att vara ett PS1 spel så förvånas jag över hur pass snyggt somliga banor målas upp. Det finns t.ex. en sektion med spöken, skelett och en massa spindelvev (bad dreams). Den biten kan man knappt tro är från ett PS1 lir.

Ljud/Musik  8.8/10
Väldigt stämningsfull musik och varje musikstycke passar in perfekt till varje bana och händelseförlopp. Musiken är dock inte i närheten av första spelets kaliber.

Kontroll: 8.8/10
Jag skulle inte påstå att det är något direkt fel på kontrollerna. Då dom är väldigt exakta och reagerar precis som dom ska ut efter vad du gör. Det är snarare kameran som ibland tenderar att ställa till det för dig.

Livslängd: 7.5/10
Del 2 är väldigt kort i förhållande till första spelet. Då svårighetsgraden är väldigt låg.  Det är på tok för många sparningsplatser, liv och chanser man får. Det känns som om man har 2stöd hjul på varje hjul typ. Tragiskt nog så är minispelet man får spela efter rayman 2´s slut svårare än hela spelet.

Totalt:  50.2/60
Jag trodde först att Rayman 2 skulle bli en dunder flopp ungefär som när Earth worm Jim gick från 2D till 3D. Men som tur är så var fallet inte sådant. Man fick istället uppleva ett väldigt charmigt, gulligt och underhållande Rayman i full 3D grafik. Man kommer att möta ny och gamla bekanta karaktärer samt en helt ny uppsättning av fiender i en helt ny värld att utforska. De saker som drar ner betyget är kameran, buggar, svårighetsgraden samt att charmen inte är lika hög som i första spelet.

 /Robin
Gaming Ground Sverige
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy