n1wzAdy

Un Squadron - Snescomment_here

Format: Snes
Utvecklare: Capcom
Genre: Shoot em up
Releasedatum: 1991
Tid: 10timmar
Svårighetsgrad: Hard


Un Squadron var ursprungligen ett arkadspel (Kom ut 1989 och rockade rätt hårt) som slutligen portades till Snes 1991. Och tack gode gud för det, för Un Squadron är ett riktigt mästerverk till Shoot em up, och jag ska tala om varför.

Först och främst.


Search and destroy! är ord som stämmer rätt bra in på det här spelet.

Jag fattar än idag inte hur Un Squadron äns kan rulla på en snes maskin (visserligen är Axelay väldigt snyggt gjort, men ändå). Grafiken och ljudet är helt makalöst välgjort (och nu snackar vi 1991 här). Jag kan bara föreställa mig hur kodarna, grafikerna och bandesignerna slet som djur för att få spelet att rulla på bra på en snes men endå vidbehålla så mycket som mjöligt av allt grafik, effekt ljud/musik godiset.

Det är väldigt mycket rörelse, explosioner, skottsalvor och fiender på skärmen hela tiden (skärmen kan ibland segas ner ibland pga för mycket saker på skärmen samtidigt). Man lär hålla tungan rätt i munnen och ha ögonen på allt som händer, annars är det snart game over…. Blir man träffad två gånger i rad så är det kört. Man blir attackerad från alla tänkbara vinklar, uppifrån, nerifrån, bakifrån. Bästa man kan göra är att vara i konstant rörelse för att undvika att bli träffad och bli inlåst i ett hörn.


Bossarna är minst sagt helt insane.

Spelet börjar med ett riktigt grymt intro (man ser en pilot göra sig redo för blast off) och man får en kort briefing om vad som gäller (inte mycket info precis….du är pilot som utför uppdrag för pengar). Uppdragen inleds alltid med att man får se en karta med olika uppdragsmål. Man kan fritt välja mellan vilka uppdrag man vill göra, det finns ingen strikt ordning för uppdragsföljden dock. Kan man bara välja uppdrag som är inom äns räckvidd. Sånt som ligger i mörker långt bortom än själv kan man inte ta sig an…än.

Bossarna i spelet spelar i en helt annan liga än i de flesta andra shoot em ups från 90talet (och än idag). Allt ifrån hangarfartyg, ubåtar, bombflygplan till stora flygande fästningar. Spelet är inte särskilt förlåtande och det finns inte rum för misstag. Har man väl tagit sig fram till en boss så måste man klara den. Annars får man snällt börja om från början igen (alltså köra om hela banan fram till bossen igen).



Att välja rätt vapen och flygplan inför uppdragen är i princip lika viktigt som att undvika att dö.

Det gäller att man verkligen lär sig bossarnas attackmönster och vilka vapen/flygplan som funkar bäst mot vilken boss (lite som megaman typ). Un Squadron sammanfattar allt vad det är som gör ett shoot em up bra. Farten/tempot, powerupsen, feta bossar, grym bandesign, mängden fiender som man dödar på löpande band och den actionpumpande musiken (som verkligen gör sitt för spelkänslan).



Man har tre karaktärer att välja mellan när man startar spelet. Givetvis kör/körde jag som Shin. Som påminer läskigt mycket om "Soldier Blue" från en rätt känd anime långfilm (Toward the Terra).

Det ska nämnas att sista bossen troligen är något av den svåraste jag någonsin mött. Först en över jävlig mini boss…sen monster slutbossen på det. Jag vet inte hur många gånger jag körde om sista banan. Men jag tappade räkningen efter 20. Timing och blixtsnabba reflexer är A och O i det här spelet.

Action har aldrig varit mer påtaligt och hands on. Det bokstavligen kryper in under skinnet på än.

Plus
+ 3st valbara piloter med olika färdigheter (Shin Kazama, Mickey Simon och Greg Gates, nej inte släkt med han nej)
+ Häftig sidscrollande action
+ Mäktiga bossar
+ Gott om vapen och power ups
+ 6st flygplan
+ Riktigt nice musik
+ Grafiken är great

Minus
- En hel del skulle nog påstå att spelet är på tok för svårt…ialla fall på dom högre svårighetsgraderna.
- Är väl igentligen inte ett minus….men hade varit nice om spelet varit större/längre.

Handling/story: 5/10
Som dom flesta shoot em ups så är storyn och handlingen inte stjärnan i spelet….

Spelkänsla: 9.1/10
Man är ett med flygplanet och det som händer kring än. Ditt förnamn är fart och ditt efternamn är actionfest. Spelet är adrelinpumpande och beroende framkallande. Bring it on!

Grafik: 9.2/10
Blir inte mycket vackrare än så här på en snes maskin. Ett av dom snyggaste spelen någonsin till snes. Inget snack om saken.

Ljud/Musik: 9/10

Musiken gör verkligen sitt i det här spelet. Den piskar på än ena adrelin kicken efter den andra. Musiken är klockren och gör sitt jobb perfekt.

Kontroll: 8.5/10
Finns inte så mycket att bråka om gällanden kontrollerna. Kanske bara är jag. Men jag anser att det går lite segt ibland och att man kan bli frustrerad över kontrollschemat.

Livslängd: 7.5/10

Finns visserligen tre piloter att välja mellan. Men det är ingen större skillnad på dom. Har man kört igenom hela spelet på hard så är man inte särskilt motiverad att köra om hela spelet en gång till med dom andra två piloterna. Inte jag ialla fall.

Totalt: 48.3/60
UN Squadron är ett MÅSTE spel för dom som gillar Shoot em ups. Har du inte spelat det förut. Så är det på högtid att du gör det. Jag ångrar inte en sekund att jag plockade upp spelet igen efter alla år. Ett mästerverk.

Ett tips. Kolla även in anime serien ”Area 88” den är rätt skön.

/Robin
The Gaming Ground
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy