n1wzAdy

Left 4 Dead - PCcomment_here

Utvecklare: Turtle Rock Studios
Format: PC
Genre: FPS/survival horror co-op
Releasedatum: November 2008
Svårighetsgrad: Advanced
Spenderad tid: 400 timmar +
Snittbetyg (Gamerankings.com): 88.90%





Gänget och jag. Redo för fight.

Jag har kört Left 4 Dead rätt flitigt från december 2008 fram till idag. Spelet dök upp från ingenstans förra året och för dom flesta var det en glad överraskning. Även om många säkerligen väntat på HL 2 - EP 3. Men ärligt talat så vart ialla fall jag glad för att Valve gjorde ett sidospår och bjöd på nåt helt annat (Jag gillar HL 2 don´t get me wrong. Men variation förnöjer).

Zombies (eller infekterade då. Som Valve själva envist kallar dom små liven) är nåt som dom flesta förknippar med skräckfilmer och spel som Resident Evil. Dock tänker dom flesta på Zombies som sega köttstycken som går med händerna rättfram, vaggar framåt sakta men säkert.

Sådant är inte fallet i L4D. Här formligen springer dom infekterade efter en som om dom hade eld i baken. Left 4 Dead är ett FPS/Survival/horror/co-op spel. Där fokus ligger på samarbete och intensiva spelomgångar.

Det är går inte att låta bli att tänka på filmen “28 dagar senare” när man spelar (Tydligen en stor inspirationskälla för Valve). För dom infekterade är verkligen som i filmen ”28 dagar senare”. Totalt jäkla tokiga, ilskna och snabba som satan.

L4D utspelar sig i Amerika (där en dödlig epedmi brutit ut) på flera olika platser och man har fyra karaktärer att välja mellan som ska ta sig igenom horder av infekterade. Francis – En tuff MC snubbe, Zoey – En helt vanlig college student, Louis – En IT nisse och Bill – En FD ”Green beret” en stenhård Vietnam-veteran.

Dom käraktärerna kallas i kort för ”överlevarna” i spelet. Och målet är rätt simpelt. Överlev, döda alla infekterade som står mellan dig och din biljett ifrån helvetet.


Zombie terror downtown. Men herr hagel ska fixa biffen.


L4D bygger på Valves Source-motor och fysikmotorn Havok. Det gör att man får se en hel del roliga fysiska grejer i spelet. T ex om man skjuter en infekterad som står uppe på ett tak som kommer den infekterade att ramla ner på ett realistiskt sätt. Jag själv körde på max inställningarna på L4D och då ser det riktigt nice ut. Fienderna, miljöerna, vapen och effekterna är väldigt välgjorda. Dom små sakerna som att det går att skjuta genom träd och plankor skänker realism till spelet.

Fienderna är ett kapitel i sig självt i L4D. Spelets riktiga stjärnor i min mening.


Snacka om trängt läge!

Tanken är något utav det värsta man kan möta i spelet. Ett riktigt monster på steroider. Inte nog med att han kan krossa dig med sina melon händer. Han kan kasta stora cementblock på dig också. Tro inte att du är säker från tanken bara för att du gömmer dig högt upp eller bakom dörrar (Inte ens i saferoom är du säker. Han bankar in dörren ialla fall). För det är du inte. Han krossar dörrar och kan hoppa/klättra efter dig. Enda sättet att fimpa en Tank är genom lagsamarbete och taktik.


It´s a witch! Burn her burn her!

Witcher är ingen vidare trevlig varelse heller. Hon kommer att strimla dig i små bitar om du stör henne. Hon hatar höga ljud och ljus från ficklampor. Det går inte att ta fel på hennes snörvlande i mörkret. Så ha lampan släckt och gå runt henne om du inte vill få det hett om öronen. Det mest effektiva sättet att fimpa henne är med eld och upprepade skott salvor i huvudet.

Boomer är en mega fet, infekterad, arg sak som gillar att spy galla på dig och dina kompisar. Vilket i sin tur försämrar din (eller dina kompisars) syn tillfälligt. Det värsta är dock att gallan drar till sig infekterade som flugor till honung. Man bör heller ej döda en boomer på nära håll. För då blir det samma effekt som om han spyr på en. Skjuta ihjäl på distans är det som gäller. Inte svår att vare sig missa eller höra. Gurglar som tusan och för oljud.

Huntern är både snabb och kan hoppa långt (Känns igen på sin munkluva). Dess attack är att den hoppar på offret och trycker ner den till marken och slår ihjäl personen (man kommer att dö om ingen skjuter bort eländet från en). Huntern morrar och fräser som en pestsmittad hund. Vilket är en ganska bra beskrivning då den gillar att krypa runt på alla fyra. Ett par välriktade hagelskottssalvor eller en molotov funkar perfa som mot medicin mot morrhoppan.


Martin Timell gone wild i Äntligen hemma.

Nu kommer den fienden som ialla fall jag hatar mest. Nämligen Smokern. Den använder sig utav sin långa tunga för att fånga in dom överlevande och strypa dom. Man är helt hjälplös så länge som Smokern har en fast i sitt tunggrepp. Och det är ju inte bara smokern som är problemet. Föreställ dig att du släpas genom ett hav av infekterade. Dom kommer att banka skiten ur dig. Och du är ganska körd om ingen finns i närheten och kan hjälpa dig. Har man en kompis i närheten och smokern är själv. Då är det inget problem. I annat fall så blir det inte roligt för dig.

Bör tas ut på distans med t ex sniper geväret. En smoker känns igen på sitt hostande och dom gröna sporerna som cirkulerar kring honom.

Dom vanligaste fienderna du kommer att stöta på i spelet är dom infekterade zombie liknande varelserna (som kubbar som Thomas Brolin när dom får syn på dig). Dom är inget större problem så länge som dom inte kommer i stora antal.


Heeere's Zombie man!

En cool effekt är att man kan bli nerslagen till marken av fiender om man tagit för mycket stryk. Så kan man skjuta med sin pistol (eller pistoler) från liggande position. Enda sättet att komma upp igen är om en kamrat hjälper en upp. Eller att man kan slå till/knuffa bort dom infekterade med sina vapen (går även att döda dom med att slå ihjäl dom med sitt vapen). Ha i åtanke på att undvika ”Friendly fire”, döda infekterade och INTE dina kompisar (dagens tips kids).

Ännu en grym sak är att man kan ta upp bensin dunkar, gasol tuber och placera ut dom smart (eller bara kasta dom rätt in i havet av infekterade och skjuta på dunken/gasol tubben och se ett hav av kött slamsor och brinnande lik fara åt alla håll och kanter) och använda dom mot dom infekterade.


Värt att lägga på minnet. Bäst att notera ner.

Det finns fyra spelbara kampanjer i L4D. No Mercy – Man börjar uppe på ett tak i ett riktigt nerkört hyreshus. Enda informationen man får kommer ifrån en helikopter att man ska ta sig till Mercy Hospital. Death Toll - I den här kampanjen är man ute i skogen. Låter väl trevligt? Det hade det varit om det inte vore för att hela skogen är full av infekterade. Man ska ta sig enda fram till ett båthus och invänta att en fiskebåt ska komma och rädda en.

Death by air – Titeln säger väl allt igentligen. Ta dig till ett flygplan och flyg ifrån flygplatsen snabbt som tusan. Blood Harvest (den mest överjävliga kampanjen) – Infekterade + skördesfält + öde farm = Sant. Och givetvis så ska du underhålla dig med att plöja både genom fält och infekterade. För att sen (förhoppningsvis) bli räddade av US army i form av en APC.


Det fanns ingen råge på hans lingonsylts gotteri. Fy på dig!

Finns även fyra olika spellägen att välja mellan. Kampanj, Versus, Survival och Singel Player. Om jag ska summera upp allt som allt. Så är L4D först och främst en LAN/internet upplevelse. Ett spel som man ska köra ihop med kompisar. Det finns inte mycket att hämta ur spelet i singel player läget. Vill man slakta mycket, få action kickar och känna på hur det är att överleva våg efter våg av infekterade. Då är L4D spelet för dig.

Plus
+ Zombie slakt
+ Tung action och slafs party
+ Varierande spelomgångar
+ Hur kul som helst i LAN eller över nätet
+ Flera olika spel lägen att välja mellan

Minus
- På tok för lite vapen att välja mellan
- Få bannor
- Mer karaktärer hade inte varit fel
- Ganska korkad A.I till och från

Handling/story: 7.2/10
Finns inte mycket till handling/story att tala om. Ett kort intro i början som talar om läget sen ingame mellan sekvenser till varje kampanj.

Spelkänsla: 9.0/10
Det är en mäktig och skrämmande känsla att vara ensam kvar i sin grupp som enda levande och möta en hel våg av infekterade. Eller att möta en tank öga mot öga. För att inte tala om den stämningen som råder genom varje bana. Great stuff.

Grafik: 9.2/10
Att Gamers blivit riktigt bortskämda på grafik fronten dom senaste åren är ren fakta. Men med L4D så lär ingen bli besviken på den punkten. Alla detaljer från blod splatt på väggar och golv till eldhav illustreras väldigt snyggt på din skärm.

Ljud/Musik: 7.9/10
Tycker det var riktigt tunt på musik fronten i L4D. Turtle rock/Valve hade kunna göra ett mycket bättre jobb helt klart. HL2 hade fullt med bra musik och ljudeffekter. Ljudeffekterna och dialogerna är bra i L4D dock.

Kontroll: 8.8/10
Vet inte om det bara är jag. Men jag tycker kontrollerna är lite ryckiga ibland (har en MX G5 mus). Tycker det känns lite som att köra ett FPS spel på konsol ibland. Svårt att sikta och kontrollen är inte precis/exakt.

Livslängd: 9.2/10
Som singel player spel och upplevelse är spelet värt max 45/60. Men kör man det i LAN eller över nätet. Så räcker spelet länge. Och det har börjat komma både nya banor och fan gjorda tillägga till spelet. Left 4 dead comunityn växer hela tiden och det gör att L4D också växer. Enda som är synd är att det är så få vapen man kan använda sig av , karaktärer att välja mellan och begränsat utbud av banor.

Totalt: 51,3/60
L4D har givit mig många grymma spelminnen. Man har alltid nåt nytt att prata om med sina polare efter en spel omgång. Och på forum finns det fullt med andra gamers ingame berättelser. En som jag helt klart kommer ihåg. Är när jag bara hade 1 i liv och kubbade desperat mot APC bilen på sista banan i Blood harvrest kampanjen (klarade mig bokstavligen på hårstrået). L4D bjuder på spelglädje och underhållning i världsklass. Men L4D är som sagt var ett spel som gör sig bäst i gott sällskap. Annars blir det lite som att äta en hamburgare utan kött. Skaffa L4D och få en trevlig action upplevelse.




Checka även in “L4D Survival pack” om ni inte redan gjort det. Och ja, som alla veta så är L4D 2 under utveckling och beräknas komma ut den 20 nov i år. Har varit ett väldigt liv över det spelet på nätet. En namninsamling emot spelet har dragits igång också. Jag hoppas själv att L4D 2 blir en rejäl finputsning utav ettan. Blir bara spelet bra så struntar jag faktist i resten som alla andra whinar över.

http://www.l4d.com/
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=885287


/Robin
The Gaming Ground
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy