n1wzAdy

Star Wars: Knights Of The Old Republic - PCcomment_here

Format: PC
Utvecklare: Bioware
Genre: RPG
Release: December 2003
Spenderad tid: ca 60 timmar
Svårighetsgrad: Normal
Snittbetyg (Gamerankings.com): 93.13%



Ja, hur ska man börja beskriva Knights Of The Old Republic till någon som aldrig spelat det? Jag skulle nog börja med att säga att det är först och främst riktat mot Star Wars-fans då spelet utspelar sig i Star Wars-världen några årtusenden innan de första filmernas handling, men med det sagt tycker jag att det även kan spelas av folk som inte är fans till Star Wars då upplägget av spelet är gjort på så vis att det liknar till stor del spel inom RPG genren.

K.O.T.O.R är till exempel en andlig föregångare till Mass Effect spelen då det är i stort väldigt lika kontroller och utforskning av olika planeter i respektive universum.

Walkman är bra att ha ute i galaxen!

Handlingen börjar med att din spelare vaknar upp på ett republiskt ägt krigsskepp vid namn Endar Spire som är under kraftig attack av andra Sith skepp. Direkt efter att man vaknat till kommer en repbulisk soldat instormade i dit rum där han förklarar att ni måste ta er till livkapslarna för att undkomma samma öde som skeppet rusar mot. Soldaten ingår temporärt i din grupp för att visa hur kontrollerna fungerar med gruppmedlemmar och att ge spelaren en tutorial över spelets kontroller och hur upplägget av uppdragen fungerar med mera. Det är gjort på ett väldigt smidigt sätt då det inte uppfatas som besvärande att gå igenom för den otåliga spelaren.

När man klarat av att fly från skeppet landar man på den första riktiga spel världen vid namn Tatoine. Storyn är uppbyggd genom att man får utforska olika planeter som är anknutna till huvudhandlingen där man upptäcker pusselbitar för att gå vidare.


Fina vyer och ett stycke lasersvärd i en harmonisk atmosfär. Ack den kärleken.

Planeterna du besöker har helt skilda miljöer med olika karaktärer du kan få med i din grupp beroende på vilka val du gör, och med vilka val man gör menar jag att du kan välja ifall du vill att din spelare ska vara ond, neutral eller god. Detta avspeglar sig väldigt mycket i hur du pratar med de mängder av karaktärer du möter i de olika världarna och just det att du kan levla upp din spelare ger dig olika val ju högre nivå de har på en egenskap.

T.ex. kan du upptäcka saker som du inte annars skulle upptäcka, så som vapengömmor, minor och liknande. I stort varje val du gör påverkar hur saker utspelar sig så som extra uppdragsinformation och möjligheten till speciella uppdrag som låses upp beroende av dina val och egenskaper.

Egenskaperna är bland annat, strenght, dextercy, stamina, intelligence, carma med flera, men du får även undersektioner med egenskaperna så som awarnes, computer, demolition, persuade med mera. Detta gör att du får ett väldigt djup på hur storyn utspelar sig, så återspelningensvärdet är väldigt högt tack vare det stora utbudet av valmöjligheter.

Stämningen i spelet varierar också beroende på hur du väljer att spela, du kan till exempel välja att prata dig fram genom spelet vilket kan tilltala vissa personer. Detta var inget för mig då jag själv gillar att se mina fiender lida. Jag valde jedi sentinel som min spelares yrke/inriktning, som är en blandning av slagskämpe och ”force user” med hyfsat balanserade egenskaper.

Jag valde också att tillhöra den ljusa sidan av kraften första gången jag lirade för att se hur det skulle påverka spelet , men jag kunde inte motstå den mörka sidan så det vart även en rundtur som spridare av ond bråd och död.

"You can't resist the dark side of the force!"

Knights Of The Old Republic är ett spel som när man väl kommit in i storyn inte kan slita sig ifrån. Det blir lätt att man tänker att man bara ska testa den där sista grejen innan det får vara nog, men IKKE! Man är fast, så detta passar sig bra om man har en helg eller ledighet framöver då det är ett väldigt stort spel och har många speltimmar framför sig. Dock är det inte ett spel som har sådan fartfylld action som man kan tro, det är en slags halft turbaserad historia inte helt olikt det som finns i Fallout spelen. Det går dock att stänga av den automatiska paus funktionen som hoppar in när en fiende är inom räckhåll för din spelare och dess gruppmedlemmar. Pausfunktionen har dock sina fördelar då man hinner välja olika force powers med mera, då det kan vara svårt att hinna välja dessa annars.


Är man halvond när man har en blå och en röd ljussabel?

Bioware har valt att enbart satsa på singleplayer och det tror jag har blivit en fördel till spelets långa story och speltid men det hade inte vart illa om det hade gått att få med co-op i spelet då detta kunde vart en bra bit på väg med tanke på de gruppmedlemmar man har med sig inte alltid är de mest lätthanterade i strider med mera. Om man införskaffar det här spelet ska man helst tanka hem de officela patcharna innan för att slippa diverse onödiga buggar och visst finns det många av dom men då har du inte provat uppföljaren som inte kan anses vara ett färdigställt spel på långa vägar, men även till detta finns det officiela patchar att hämta som tur är.

Sammanfattningsvis är detta ett väldigt stämningsfyllt spel med en bra och genomarbetad story som bjuder på många olika oväntade ”twists” som efter ett antal dåliga Hollywood filmer och serier blivit ovanligt att snubbla över. Letar du efter ett spel med många timmar i sig ska du definitivt kolla upp det här spelet. Har du dessutom ingenting emot RPG och Star Wars i samma box så är detta nåt för dig.

Plus
+ Bra och genomarbetad story.
+ Mängden val du kan göra för att påverka spelet.
+ Stämningen i spelets olika miljöer och situationer.
+ Många olika egenskaper för ens gubbe och gruppmedlemmar.
+ Känslan du får av att utforska dom unika platserna.. Man vill bara ha mer!
+ Man känner att man tar del i spelet inte bara spelar för att varva det.

Minus
- Många buggar. Patcharna fixar några av dom, dock inte alla.
- Första världen man befinner sig på är dryg att spela igenom.
- Avsaknaden av co-op eller multiplayer.
- Uppdragssystemet. Det är svårt att hålla reda på alla uppdrag som kan bli påverkade av andra aktiva uppdrag.
- Antalet aktiva gruppmedlemmar kunde vart högre än två då dessa kan låsa upp extra funktioner.

Handling/story: 9.5/10
Storyn är bra och stor. Man låser upp mer av den nästan för varje val man gör och den anpassas efter hur du som person väljer att spela med din gubbe.

Spelkänsla: 9.2/10

Beror väldigt mycket på spelaren om man tar sig tid att utforska så mycket som möjligt eller inte. Men överlag är det väldigt stämningsfullt

Grafik: 6.6/10
Grafiken är med dagens standarder inte mycket att hänga i grannen men då det inte är tyngden i spelet heller så gör det inte så mycket.

Ljud/Musik: 7.9/10
Ljudeffekterna kan bugga ur ibland detta kan vara störande. Musiken är ofta mycket stämningsfull och av Episka proportioner men man bör i regel sänka den en aning så att det inte överröstar tal och ljudeffekter, det kan vara störande efter ett tag att musiken startar så fort det blir fight.

Kontroll: 7.5/10
Kontrollen kräver en viss tid att lära sig men när man väl vant sig fungerar det fint. Dock kan själva svängradien för karaktären vara irriterande i ett visst moment i spelet som kräver stor precision.

Livslängd: 9.3/10
Väldigt bra livslängd, du kan upptäcka världen på ett sätt för att efteråt få en helt annorlunda avspegling av spelvärlden om man väljer närma sig den på andra villkor.

Totalt: 50/60
Knights Of The Old Republic har många buggar men kan man se bortom det och den medelmåttiga grafiken så är det här guld i bäcken. Testa även uppföljaren, trots att den inte når till samma nivå har den många höjdpunkter.

För nuvarande arbetar Bioware på ett MMO med Kotor som utgångspunkt. Detta påstås ha en lore och story som ska vara upp till fyra gånger så stor som K.O.T.O.R 1 + 2 tillsammans. Om detta stämmer så finns det å göra med andra ord.

/Christian
The Gaming Ground
Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy