n1wzAdy

Earthworm Jim - Snescomment_here

Utvecklare: Shiny Entertainment
Format: Snes

Genre: Plattform/Shoot em up

Releasedatum: 1995

Svårighetsgrad: Hard

Spenderad tid: 20 timmar +

Snittbetyg internationellt (Gamerankings.com): 82.58%
Ett spel där en mask får superkrafter och drar iväg på ett uppdrag för att rädda en prinsessa med namnet ”Whats-her-name” som både David Perry och Tommy Tallarico är inkopplade i , hur låter det i dina öron?. Låter ganska kick ass i mina. Och tro mig, spelet är kickass! Jag ska tala om varför.


Låten”No One Knows” med Queens of the stoneage poppar upp av nån anledning.

Först och främst ett litet intro om spelet. Earthworm Jim är ett plattforms spel där man antar rollen som en mask (Jim,  en karaktär skapad utav Doug Tennapel btw) som fått superkrafter (tackvare en dräkt som kraschat ner på jorden i närheten av Jim och gav honom sina krafter) och beger sig ut på ett uppdrag för att rädda prinsessan ”What´s-her-name”. Låter väl ganska logiskt och enkelt inte sant? Inte riktigt nej.


Snälla fråga mig inte. Men dö måste den.

Man kommer att stöta på en mängd med varelser (och diverse ting) som vill ta död på stackars Jim. Fienderna är något utav de mest fantasifulla jag någonsin sett (För att inte tala om bossarna). Kråkor, monster hundar, stora biff hundar, skugg monster, hoppande hjärnor och andra monsturösa varelser. Jim har två attacker som han kan använda sig utav för att eliminera fiender i sin väg. Sin plasma pistol (som man kan hitta en power upp för) och tro det eller ej, sig själv. Jim använder sig själv som piska i sann Indiana Jones stil för att svinga sig fram över hinder och för att piska upp monster.


Yepp im so screwed 1% chans att klara mig.

Bossarna spelar helt klart i en helt annan dimension än i dom flesta andra spelen därute. Vad sägs t ex om en muterad katt, terminator kyckling, rymdkråka, elaka snömannen, monster soptunna eller en guldfisk?. Väldigt udda bossar men ack så underhållande och utmanande.


Yippie kay yay mother f*****

Banorna i Earthworm Jim är så pass varierande till både miljöer, upplägg och spelstil att man aldrig hinner med att bli uttråkad. Och humorn är alltid närvarande, allways. Mellan varje bana (Andy Asteroids) ska man t ex racea emot Psy-Crow ute i rymden. Den som hinner först fram till mållinjen vinner. Förlorar man så måste man gå en fysisk match one on one mot Psy-crow. Och det får man göra om och om igen tills man vinner över han i racet. Man får även vid X antal tillfällen nöjet att köra en ubåt (dock är det inte tal om nån lugn sitesing precis. Då det går på tid).


Earthworm Jim is groovy indeed!

Humorn ja. Den är mer än skruvad I spelet. Man kan t ex skicka iväg kossor genom att släppa ner ett kylskåp på en avfyrnings anordning (en primitiv sådan som består utav en trästock som ligger ovanpå en sten) så flyger dom all världens väg upp i skyn. Och vid varje banas slut så får man se en komisk animation med Jim där han hoppar upp på sin raket och gasar iväg emot nästa bana (som i övrigt alltid följs av att Jim säger Groovy! Som man kan upprepa flera gånger genom att trycka på valfri knapp på handkontrollen). En annan kul detalj är att när Jim står helt still så börjar han med helt egna animationer. Som att t ex flexa sina muskler, kasta upp sitt vapen i luften m.m.


Go for the eyes boo, go for the eyes!

Svårighetsgraden är ganska hög I Earthworm Jim (troligen kommer en del att slita sig själva i håret vid visa moment, ”For Pet´s sake host host”) men det kan man ta då belöningar som den ovanför uppkommer i spelet. Hur många spel känner du till där man får nöjet att styra en hamster i en undervattenbas?. Just priceless sweetness.


Two men enter! one ma...ehrm worm or alien thing leaves.


Det tar ingen längre stund för spelaren att lista ut att Earthworm Jim är nåt helt annorlunda och det på ett väldigt bra sätt. Känns som om Shiny Entertainment lyckats trycka ner precis allt som rör spelglädje, humor och underhållning i spelet. Det är så pass många olika spelelement (minispel, variation osv) att Earthworm Jim blir svårt att stoppa i ett enda genre  (egentligen).  Grafiken, bakgrunderna, musiken och effekterna i spelet är i övrigt väldigt välgjorda.


Vad tusan gör Jack Thomson i Earthworm jim? Take him out Jim, take him out!

Så I sin helhet är Earthworm Jim en trevlig spelupplevelse som troligen kommer att locka fram skratt hos dom flesta. Det finns inte många saker att hacka på. Det lilla negativa som finns tonas bort i vågorna av positiva saker.


Plus
+
En mask vid namn Jim som fått superkrafter och skjuter, piskar allt som rör sig
+
Musiken är epic
+
Helt unikt, kreativt och fantasifullt spelkoncept
+
Coola boss fighter
+
Banorna är one of it´s kind
+ Pure gaming joy


Minus
-
Räcker inte särskilt länge. Dock är det ganska svårt, så det håller ett tag.
-
Fler vapen hade inte varit helt fel
-
Vissa moment i spelet är mer än överjävliga


Handling/story: 8.2/10
En vanlig mask på jorden får super krafter tackvare en fight mellan “Psy-Crow” och en rebel rymdpilot. Dom slogs ute I rymden och i all uppståndelse så flög en dräkt med super krafter ner till jorden och muterade Jim till en superhjälte (Dräkten var gjord utav professor ”Monkey-For-A-Head). Och Jim måste rädda prinsessan ”What´s-her-name” från “Queen Slug-for-a-butt”.

Hela rädda prinsessan temat kanske inte är nytt. Men det här är en tvist utav guds nåde.

Spelkänsla:  8.9/10
Man får en enda stor ”wow!” känsla när man kör Earthworm Jim och ju längre man kommer ju mer brer man ut på smilbanden. Det är både underhållande, roligt och helt jäkla sjukt på ett bra sätt.

Grafik: 9.0 /10
Färgstarka miljöer, karaktärer, fiender och bakgrunder. Spelet kommer verkligen till liv tackvare den välgjorda bandesignen.


Ljud/Musik  9.4/10
Tommy Tallarico visar sina musik muskler genom hela spelet. Ett brett register av låtar som man kommer att lägga på minnet. Några klockrena är ”For pete sake”, ”Slug for a butt” och ”Snott a problem”. Just freakin marvelous.

Kontroll: 8.8/10
Inga större problem på kontroll fronten. Den gör sitt jobb väl. Inget till krånglat, bara raka puckar och en mask med vapen on a mission.

Livslängd: 8.4/10
Spelet måhända inte vara särskilt långt/stort. Men det är nog så jäkla svårt att klara. Och nog kommer man att vilja köra om det åtminståne en gång till. För spelet ÄR så pass grymt.

Totalt: 52,7/60
Earthworm Jim är en kult klassiker som man måste uppleva minst en gång under sin Gamer livstid. Rekommenderas starkt till allt och alla som gillar spel av något slag där kvalitéts underhållning står högt upp på listan.

Ska även passa på att nämna att Earthworm Jim finns tillgängligt på Wii console (funnits där sen 2008 3okt) om nu nån skulle ha missat det (visserligen Mega Drive versionen).

 

/Robin
The Gaming Ground

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace Stumble It Share to Reddit Share to Delicious More...

Comment here!


super mario


- No spam or surreptitious ads thanks!

- Keep a good tone. And please avoid personal attacks etc.

- Criticism is okay. As long as it is constructive

- The comments you make will be answered here on our website.

you Your name:
Remember me?
mail Your Email address (It will not be published)

home Your homepage or blog address:


write_us Your comment:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

bloglovin
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy