n1wzAdy

Robins topp 10 spel genom tiderna. Plats 10

10. Grim Fandango,
Utvecklare: Lucasarts
Format: PC
Utgivningsår: 1998


Det var svettigt och jobbigt att välja bara ETT av Lucasarts alla äventyrs guldägg genom åren. Monkey Island serien, Day of the tentacle, Full Throttel m.m. Men det vart till sist Grim Fandango. INGET spel jag någonsin kört har varit så fullt av humor, fantasi, kreativa omgivningar, spelmoment och charmerande karaktärer som Grim Fandango. Det är ett mästerverk på så många plan (ovan, mellan och under jord).

Man spelar som Manny "Calavera” en ädel riddare i dödensrike som vars jobb (Department of Death in El Marrow) består utav att sälja resor till folk som precis dött och kommit till dödensrike (dom ska ta sig vidare i dödensrike till den slutgiltiga destenationen) . Han är tvingad till att jobba då han har en skuld att betala av.

Spelet består av snyggt gjorda 2D bakgrunder och 3D karaktärer. Röstskådespeleriet i spelet är väldigt välgjort och humorn är hög. Man spelar spelet antingen med tangentbord eller gamepad. Kan inte påstå att jag saknar att använda musen särskillt mycket faktist. Det finns mycket att göra, många att prata med och spelet är fullt av roliga sekvenser. Mina favorit karaktärer är ”Glottis” och hans racingmonster till fordon, ”Eva” sekreteraren som har både ett och annat råd att ge Manny sen ”Brennis” som jobbar på samma kontor som Manny som en slags poströrs tekniker i källaren.

Det är bara så tragiskt att ingen uppföljare gjorts eller är på G. Och idag är bara Lucasarts en skugga av sitt forna jag…Det är dock en helt annan historia.

Men för alla dom som gillar äventyrs spel och humor och vill ha lite roligt. Så är Grim Fandango spelet att skaffa.

http://www.grim-fandango.com
http://www.grimfandango.net/

/Robin
The Gaming Ground

Alien Versus Predator 2 - PC

Svårighetsgrad: Hard
Spenderad tid: 12timmar
Utvecklare: Monolith
Format: PC


Man skulle kunna kalla det the clash of the titans/giganternas kamp round 2. De blodtörstiga Aliens i en ringhörna, den ständige huntern/trofésamlaren (total bad ass) predatorn i en annan ringhörna och marinerna (de ont vetande människorna som alla vill döda), som tar till alla medel som finns från A till Ö för att överleva de två först nämda varelserna, står i mitten av ringen. De som kört AvP 1 kommer att känna sig ganska hemma i tvåan. Det är dock inte samma action on speed som i ettan (i ettan kunde det ösa ut aliens ur mörkret ungefär som Bert Karlsson öser ur sig dumheter i TV). Jag gillade ettan skarpt så jag hade rätt höga krav på spelet när det begav sig.

Och nu satte jag mig ännu en gång ner med spelet i nutid. Grafiken känns visserligen starkt föråldrad då spelet kom ut år 2001. Men spelkänslan är intakt än idag. Nån direkt bakgrundshistoria finns det inte i AvP 2, man får en kort breifing till varje ras i spelet. Men förvänta er inga avancerade manus briljeringar, det är väldigt simpla upplägg i manuset och i de få dialoger som finns. AvP 2 är ett hjärndött FPS med tänder som vill ta en tugga ur ditt huvud. Jag älskar Alien och Predator filmerna (Avp filmerna avskyr jag som pesten dock av mer än en anledning) så för mig var det ett kärt återseende. Dock är det precis som i ettan bäst spelupplevelse att köra som marinsoldat (efter som man kan relatera till dom på helt annat sätt än att köra som predator alt Alien) det blir även ett helt annat skräckmoment.

Marinernas kampanj är helt klart den bästa kampanjen i spelet. Man spelar som korpiral Andrew ”Frosty” Harrison, en fotsoldat som hamnar rejält i smeten när man placeras på planeten LV-1201. Det hela börjar med en landning och avdroppning. Sen får man veta att man ska ta sig in i ett forskningslabb som man tappat kontakten med helt. Stämningen byggs upp stegvis (visserligen VET man ju att helvetet kommer att braka lös när som helst, men inte NÄR det ska braka lös eller hur.) på ett smart sätt. Men väsande ventiler och hoppande insekter, mörkret, ensamheten, utsattheten gör sig konstant påmind när man kryper runt i trånga ventelations gångar (Freemans favo tillhåll).

När väl helvetet sätter igång så får man känna av att man lever (specielt på hard). Äns bästa vän är pulsrifeln, axellampan och rörelsesensorn. Och tro mig, rörelsesensorn KOMMER att gå på högvarv genom flera sektioner av spelet. Man får en grym actionfest när man kör som marin. Enda som jag tycker är lite synd är att de inte gjorde spelet mer som den biten när man ska öppna flera portar åt ett bepansrat fordon. Den biten i spelet är så klockrent gjord att det borde vara ett skolboks ex på hur man gör häftiga actionmoment. Mycket vapen fanns det att välja mellan i marinernas kampanj också (eldkastare, pulsrifel, smartgun, minigun m.m.). Givetvis är slutkampen marin Vs Aliendrottning (predatorn kommer fram som gubben i lådan vid ett visst antal tillfällen genom spelet dock). Det fanns ett stort irritations moment för mig i spelet. Varför la man in ett snipergevär för? Fyller ingen som helst funktion. Aliens är för snabba för att äns kunna hinna träffa dom med ett sånt pass segt vapen och predatorn hinner man knappt se heller. Ännu bättre är det att man får minigunen i slutet av spelet så man typ hinner använda det i max 15min innan spelet är slut…dumma utvecklarbeslut säger jag.

Vad det gäller alien och predator. Alien var helt klart den tråkigaste att köra som. Man har endast 3-4 olika attacker att använda sig avt. Och kontrollerna är väldigt begränsade. Hela kampanjen är rent ut sagt skittråkig. Man bryr sig knappt om att läsa brefing infon. Enda roliga var när man körde som facehugger och hoppade på en ont vettande vakt som satt och sov (vad har vi sagt om att sova på jobbet?). Och gav honom ett hångel han sent skulle glömma. Sen fick man se inifrån hans kropp hur man åt sig ut ur hans bröst för att till slut bryta sig ut och ta ut sin hämnd på den mänskliga rasen. I korta drag går Alien kampanjen ut på att först hitta en mänsklig host så att man kan bli en full vuxen alien. Sen ska man kämpa sig igenom våg efter våg av människor (och få enstaka predators) dra nytta av mörkret för att slutligen hitta till the alien hive (HQ för aliens typ). Inte mycket att hurra över precis nej.

Predatorns kampanj var mer underhållande då utbudet av vapen var stort (axelkannon, spjut, elpistol, kastdisken m.m.). Sen är det alltid en mäktig känsla att spel som predatorn då han äger ganska mycket i filmerna. Signumet för predatorn är fyra saker: 1. Osynlighet 2. Tål väldigt mycket stryk 3. Stor och stark 4. Flera olika synfält (man kan switcha mellan att se värme, night vision osv). Och det är nåt specielt med att sätta en HS (headshot) på en marin och höra predatorn skratta lika elakt som idol juryn gör när dom sågar folk. Men den känslan som jag längtat efter mest när det gäller att köra som predator är känslan utav att man är en jägare som jagar sitt byte. Man slår till snabbt när man minst anar det från ingenstans för att sen glida tillbaks in i ingenstans.

Predatorns uppdrag består utav flera mini uppdrag (precis som dom andra två raserna) men huvud uppdraget är att hitta en predator mask och att ta död på alien drottningen + en väldigt sur marin general (som pratar med rysk brytning). Kan även tillägga att alla tre sluten i Avp 2 inte är mycket att hurra för heller… Sammanfattningsvis så är AvP väldigt mycket action för pengarna. Men AvP 2 är precis som föregångaren marinernas spel. Predator + Alien känns mer som ett måste att dom måste vara med då spelet heter just AvP. Känns som allt krut lades ner på marin kampanjen. De andra två var bara bonusar tyvärr. Men jag rekommenderar dock Avp 2 endå. Då det har mer plus än minus.

Plus
+ Mycket action och slafs.
+ Predator, marines och aliens i ett och samma spel, alla tre spelbara.
+ Marinens kampanj känns som att spela igenom filmen Alien 2.
+ Mycket vapen att välja mellan (bortsett från alien då).
+ Väldigt stämningsfullt genom stort sett hela spelet (oavsett vilken ras man kör med).
+ Multiplayer delen är väldigt nice

Minus
- Slutsekvenserna för varje ras är inte mycket att hurra för….
- Alien kampanjen var ganska tråkig och Predator kampanjen var inte mycket bättre.
- Det märks tydligt att det lagts mest krut på marinens kampanj.
- För lite skrämsel sekvenser.
- Storyn för alla raserna är ganska lövtunn och det existerar knappt några dialoger heller.

Handling/story: 6.3/10
Ungefär lika intressant som Dead or alive Beach vollyboll på gott och ont…

Spelkänsla: 7.5/10
Som marin 8/10, som alien 6/10 som predator 7/10.

Grafik: 8.2/10
No one lives for ever grafiken skiner igenom hela spelet. Visst AvP 2 är ingen grafik tungviktare. Men grafiken gör sitt och det gör den bra.

Ljud/Musik: 6/10
Ljudeffekterna gör sitt helt klart. Men var tusan är musiken? På sina ställen bygger den upp stämningen men sen är det mest samma musik hela tiden som loppar om och om igen. Så det näst in till blir ett irritationsmoment.

Kontroll: 8.8/10
Finns inte mycket att klaga på kontrollerna igentligen. Som marin och predator funkar det fin fint. Men som alien blir det lite drygare.

Livslängd: 8/10
Inte mycket till omspelningsvärde i AvP 2 precis. Har man klarat alla raserna på hard så finns det inte mycket mer att hämta. Multiplayer delen håller dock dom mest inbitna fansen kvar en stund till.

Totalt: 44.8/60
AvP 2 har sina neråt kurvor men flera toppar. Så det är helt klart värt en chans. Kommer inom kort även att recensera expansionen ”The primal Hunt” till AvP 2. Det är även bekräftat att AvP 3 är under utveckling. Kan knappt vänta tills det kommer ut ”Your one ugly mother fucker” yes indeed you are my kind sir.

http://avp.ugo.com/?cur=video-games
http://www.lith.com/

/Robin
The Gaming Ground
bloglovin
We need your support! (why?)
TGG 2.0 webvoter-poll
What should we do more of on TGG 2.0?
Anime and Manga
Movies
Hardware and software
Interviews
Gaming videos
Reviews
Contests
gg_banner


overklockedremix


childs_play


eks kristaller
This ad space is for sale!
feedback
cookies
tgg v2 logo
v1.7 ©2012-2013 *the gaming ground* allrights reserved
Privacy Policy